De Kunstenaars

De vier fresco’s die deze fusie voorstellen werden ontworpen foor vier Brusselse artiesten : Soaz die Brussel symboliseert en de fusie, Lucile van Laecken voor Laken, 10ème Arte voor Neder-Over-Heembeek en Madame la Belge voor Haren.

Brussel - Soaz

De jonge artieste Soaz heeft de festiviteiten geopend met de beëindiging van haar werk op het Redersplein. Ontdek haar muurschildering hieronder:

Dit fresco, dat gemaakt werd door Soaz, een jonge Brusselse artieste uit de populaire street artcultuur, in samenwerking met La Belle Hip Hop, symboliseert een wandeling van Brussel naar de gemeentes Laken, Haren en Neder-Over-Heembeek.

Door middel van deze poetische allegorie die de Stad Brussel en de geschiedenis van de fusie van haar entiteiten met de Stad voorstelt, nodigt Soaz ons met haar spel van kleurvlakken uit, om deze geschiedenis te herontdekken.

Men kan er de typische Brusselse architectuur in herkennen, de Japanse Toren, de Sint-Elisabethkerk van Haren, maar ook de Romaanse toren van Neder-Over-Heembeek, allemaal cultplekken die deel uit maken van het historisch patrimonium van Brussel.

In het midden dansen vier vrouwen. Zij stellen de fusie van de gemeentes voor en de unie tussen de inwoners. Elke vrouw stelt door middel van een symbolisch object een gemeente voor : een beeldje van het Atomium, een jurk met een Manneken Pis motief, het voetballogo van Neder-Over-Heembeek, FC Black Star, en een mand met witloof.

Meer info over de artiest op www.facebook.com/soaz

De drie andere fresco’s vervoegen deze zo snel mogelijk. Ze werden via een stemming geselecteerd door de inwoners die hun favoriete fresco per gemeente mochten kiezen. In afwachting van hun afwerking, ontdek hieronder al de geselecteerde kunstwerken:

Laeken - Lucile Van Laecken

Lucile Van Laecken, een Brusselse kunstenares met een passie voor illustraties, verbeeldt het landschap van Laken in haar muurschildering getiteld “Reis door de tijd”.

Aan de hand van de promenade van de Groendreef, de aanleg van de eerste spoorlijn in België en de opkomst van de arbeidersbeweging voert Lucile Van Laecken ons mee naar het verleden van Laken. De locomotief is een sleutelelement in dit verhaal: hij leidt ons langs een tijdlijn en nodigt de toeschouwer uit een chronologische reis te maken van de 18e naar de 19e eeuw.

Via deze link kun je meer lezen over de kunstenares: www.lucilevanlaecken.com

Neder-Over-Heembeek - 10ème Arte

Elisa Sartori en Almudena Pano vormen samen het Italiaans-Spaanse duo 10ème Arte. Vanuit hun basis in Brussel gebruiken zij hun verbeelding om de gemeente Neder-Over-Heembeek in scène te zetten in hun muurschildering getiteld “Veranderende landschappen”.

In dit voorstel vestigt het duo 10ème Arte de aandacht op de veranderingen die de gemeente Neder-Over-Heembeek de voorbije eeuwen heeft doorgemaakt. Het van oudsher provinciale en landelijke gebied is een stedelijke en geïndustrialiseerde omgeving geworden. Contrasten vormen al jaren het karakter van deze gemeente: zo ontwaren we in dit werk bomen die schoorstenen worden, velden naast stadswoningen en het beroemde huis Meudon naast een molen bij het kanaal.

Haren - Madame La Belge

Madame La Belge, woont en werkt in Brussel als kunstenaar. Haar wereld wordt bevolkt door personages die met wijd open ogen naar het leven kijken. Zij beeldt de gemeente Haren uit in haar werk getiteld “De boottrekker et la paysanne”.

Aan de hand van monumentale vrouwenportretten illustreert Madame La Belge drie kenmerkende aspecten van Haren: het jaagpad langs het kanaal, de witloofteelt en het landelijke facet van de gemeente. Deze muurschildering onderstreept ook de rol van de vrouwen in die tijd, toen er nog regelmatig een beroep op hen werd gedaan om de boten te trekken.

Via deze link kun je meer lezen over de kunstenares: www.madamelabelge.com

BME asbl/vzw

Magdalenasteenweg 51
1000 Brussel

Telefoon

+32 (0)2 318 64 70

Contact
BME asbl/vzw

Magdalenasteenweg 51
1000 Brussel

Telefoon

+32 (0)2 318 64 70

Contact

Facebook
Instagram